به گزارش خودرونامه، بر اساس گزارش مرکز آمار، شاخص «خرید وسایل نقلیه» در اسفند۱۴۰۳ نسبت به اسفند۱۴۰۲، تورم نقطهبهنقطه ۱۹.۷ درصدی را نشان میدهد. این یعنی قیمت خودروهای سواری در یک سال گذشته حدود یکپنجم گرانتر شده است. در مقیاس ماهانه، تورم مصرفکننده برای خرید خودرو نسبت به بهمن۱۴۰۳ رشدی ۱.۷درصدی داشته که از ثبات نسبی در کوتاهمدت خبر میدهد.
در مقابل، سایر زیربخشهای حملونقل رفتار متفاوتی داشتهاند. زیرگروه «بهرهبرداری از وسایل نقلیه شخصی» (مانند سوخت و نگهداری) تورم نقطهبهنقطه ۲۵درصدی را ثبت کرده، در حالی که «خدمات حملونقل» (حملونقل عمومی) با ۵۸.۱درصد، بالاترین تورم را در این گروه داشته است. شاخص کل حملونقل نیز تورم ۲۹.۳درصدی را نشان میدهد که بسیار بالاتر از تورم ۱۹.۷درصدی خرید خودرو است.
تورم کل نیز در اسفند۱۴۰۳ به ۳۷.۱درصد رسیده است. تورم ۱۹.۷درصدی خودرو، که ۱۷.۴واحددرصد کمتر از تورم کل است، در مقایسه با سبد کلی مصرفکننده، افزایش قیمت کمتری را تجربه کرده است. اما چرا خودرو، برخلاف بسیاری از کالاها، این میزان از تورم عمومی عقب مانده است؟
در مقابل، زیرگروههایی مثل بهرهبرداری از وسایل نقلیه مستقیما به بهای خدمات تعمیر و نگهداری و لوازم یدکی وابستهاند، که هر دو تحتتاثیر افت ارزش پول ملی گرانتر شدهاند. خدمات حملونقل عمومی نیز به دلیل افزایش هزینههای نیروی کار و نگهداری خودرو تورم بالاتری را تجربه کردهاند. این تفاوت نشان میدهد که خودرو، بهعنوان یک کالای سرمایهای، رفتار قیمتی متمایزی از خدمات یا هزینههای جاری حملونقل پیدا کرده است.
گزارش مرکز آمار ایران همچنین تورم سالانه زیرگروه «خرید وسایل نقلیه» را برای ۱۲ماه منتهی به اسفند۱۴۰۳، ۲۰.۳درصد اعلام کرده است. این رقم که میانگین افزایش قیمت خودروهای سواری در کل سال را نشان میدهد، حاکی از فشار تورمی است که در مقایسه با دیگر کالاها، کنترلشدهتر بوده است. تورم سالانه ۲۰.۳درصدی، اندکی بالاتر از تورم نقطهبهنقطه ۱۹.۷درصدی است. بنابراین فشار تورمی در ماههای پیش از اسفند بیشتر بوده است.
منبع: دنیای اقتصاد
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست