به گزارش خبرنگار خودرونامه، پس از مطرح شدن اسامی مختلف، سرانجام محمد اتابک درس خوانده عمران و با کوله باری سیمانی به عنوان وزیر پیشنهادی صمت دولت چهاردهم معرفی شد.
وی اوایل هفته در کمیسیون صنایع و معادن مجلس حضور یافته و به نقل از یکی از نمایندگان حاضر، نظرات کلی خود را درباره "خودرو" اعلام کرده است. طبق گفته سید جواد حسینی کیا نماینده سنقر در مجلس شورای اسلامی، اتابک گفته که به واردات خودرو برای تنظیم بازار معتقد است، با این حال بر سود دو جانبه تولیدکننده و مصرف کننده تاکید کرده است.
به گفته این نماینده مجلس، وزیر پیشنهادی صمت در مورد قیمت گذاری دستوری خودرو نیز گفته که آزادسازی قیمت در شرایط فعلی، التهاب زاست و این کار باید به تدریج انجام شود.
این دو اظهارنظر از وزیر پیشنهادی صمت نشان می دهد در صورت رای اعتماد مجلس به وی، ضمن تداوم قیمت گذاری دستوری، واردات خودرو (جدا از اینکه روند آن چگونه باشد) ادامه خواهد داشت (مگر اینکه حکمی از بالا بیاید و واردات را ممنوع کند).
اتابک می گوید الان وقت آزادسازی قیمت خودرو نیست، جمله ای که پیش تر از زبان وزرای صمت شنیده شده است. این در حالی است که به اعتقاد فعالان خودرو و بسیاری از کارشناسان، قیمت گذاری دستوری نیز تبعات منفی سنگینی (از جمله زیانده کردن خودروسازان) را به دنبال داشته و باید حذف یا حداقل اصلاح شود. این گفته وزیر پیشنهادی صمت که در شرایط فعلی، آزادسازی قیمت التهاب زاست، در کل قابل درک است، اما ادامه سیاست فعلی قیمت گذاری نیز جواب نمی دهد. از همین رو، حداقل کاری که اتابک در صورت حضور در وزارت صمت می تواند انجام دهد، اصلاح شیوه قیمت گذاری به نحوی است که تولیدکننده ضرر نکند و مصرف کننده نیز دچار شوک قیمتی پایدار نشود.
در مورد واردات خودرو نیز اتابک (در صورت حضور در وزارت صمت) می تواند ضمن اصلاح وعده ها در این حوزه، تا حد امکان سرعت ورود خودروهای خارجی را افزایش دهد. وی البته با چالشی بزرگ به نام واردات خودروهای کارکرده نیز مواجه است که باید منتظر ماند و دید او هم مانند عباس علی آبادی (وزیر صمت دوم دولت سیزدهم) از شنیدن نام آن کهیر می زند یا موافق اجرایی شدنش است.
اگر قرار بر اجرای قانون واردات کارکرده ها باشد، وزارت صمت دولت چهاردهم باید زیرساخت های لازم و کافی به خصوص شبکه سراسری خدمات پس از فروش را ایجاد کند تا کشور با انباشت خودروهای خارجی دست دوم در تعمیرگاه ها مواجه نشود.