به گزارش خودرونامه، دولت آمریکا مدتی پیش تعرفه واردات خودروهای برقی چینی را به شدت افزایش داد. درپی این اقدام، کانادا و اتحادیه اروپا نیز نظام تعرفهای مشابهی را برای این خودروها اعمال کردند. با این حال محدودیتهای آمریکاییها برای خودروهای چینی پایان ندارد. دولت بایدن به تازگی تصمیم گرفت فناوری خودروهای خودران چینی و روسی را در آمریکا ممنوع کند. براساس بیانیه رسمی کاخ سفید، دولت ایالاتمتحده هرچه آن مربوط به فناوری و سیستمهای ارتباطی خودروهای چینی و روسی باشد، در این کشور ممنوع خواهد کرد. این موارد شامل سیستم رانندگی خودکار، سیستمهای ارتباطی همچون بلوتوث، ارتباطات تلفن همراه، ارتباطات ماهوارهای و وایفای هستند.
تهدیدی برعلیه امنیت ملی
دولت آمریکا نگران است که فناوریهای ارتباطی نوین در خودروهای روسی و چینی، برای جاسوسی از زیرساختهای این کشور استفاده شوند یا آنکه سامانههای ارتباطی آمریکا را مختل کنند. کاخ سفید در بیانیه خود، خودروسازان چینی را تهدید جدی برای امنیت ملی آمریکا عنوان کرده است. وزارت بازرگانی آمریکا برای مقابله با این تهدیدات، قانون جدیدی را پیشنهاد کرده است.
براساس قانون جدید و پیشنهادی وزارت بازرگانی آمریکا، فروش یا واردات وسایل نقلیه هوشمند که دارای فناوری خاصی هستند یا از قطعات خاص ساخت روسیه و چین در آنها استفاده شده است، ممنوع خواهد بود.
به گفته وزارت بازرگانی آمریکا، دوربینها و حسگرهای ساخت چین و روسیه، اطلاعات دقیق در مورد زیرساختهای آمریکا جمعآوری میکنند. براساس اعلام کاخ سفید، اطلاعات جمعآوری شده توسط سیستم خودران اتومبیلهای روسی و چینی، میتواند برا مختل کردن زیرساختها یا سایر وسایل نقلیه مورد استفاده قرار گیرد.
به گفته کاخ سفید، دولت آمریکا قبلا تهدیدهای بسیار حاد را در سیستمهای هوشمند خودروهای روسی و چینی کشف کرده است. در صورت اجرایی شدن این قانون، ممنوعیتهای نرمافزاری از ابتدای سال ۲۰۲۷ میلادی اعمال خواهد شد. ممنوعیتهای سختافزاری نیز برای ژانویه ۲۰۲۹ و خودروهای مدل ۲۰۳۰ اعمال خواهد شد. این قانون همچنان در دست بررسی است تا عواقب ناخواسته آن به حداقل برسد.
آپشنهای ممنوعه
به گزارش رویترز، با توجه به اطلاعاتی که از دو منبع مطلع به دست آمده، طرحی جدید برای محدودیت تردد خودروهای خاص در آمریکا در دست بررسی است. براساس این طرح پیشنهادی، واردات و استفاده از خودروهای چینی که به سیستمهای ارتباطی پیشرفته، نرمافزارهای هوشمند یا فناوریهای خودران مجهز هستند، در جادههای آمریکا ممنوع خواهد شد.
ایالاتمتحده محدودیتهای جدیتری را برای خودروها، نرمافزار و قطعات ساخت چین اعمال کرده است. این تصمیم جدید، نشاندهنده افزایش قابلتوجه فشارها بر محصولات چینی است. هفته گذشته، دولت بایدن تصمیم گرفت تعرفههای واردات کالاهای چینی را بهشدت افزایش دهد. این افزایش تعرفهها شامل خودروهای برقی نیز میشود که حالا با عوارض ۱۰۰درصدی روبهرو هستند.
علاوه بر این، باتریها و مواد معدنی مورد استفاده در خودروهای برقی نیز مشمول تعرفههای جدید شدهاند. دولت بایدن قصد دارد مقرراتی را پیشنهاد کند که نرمافزار چینی را در خودروهای دارای سطح ۳ اتوماسیون و بالاتر از آن در آمریکا، ممنوع میکند.
این تصمیم، همچنین به معنای ممنوعیت تست خودروهای خودران تولید شده توسط شرکتهای چینی در جادههای آمریکا خواهد بود. دولت بایدن همچنین قصد دارد خودروهای صاحب سیستمهای ارتباطی بیسیم پیشرفته طراحی چین را ممنوع کند. تحت این پیشنهاد، خودروسازان و تامینکنندگان، باید بررسی کنند که هیچ کدام از نرم افزار خودروهای متصل یا خودروهای خودران پیشرفته آنها، در نهاد خارجی مایه نگرانی مانند چین، ساخته نشده باشد.
فاجعهای حاصل از خرابکاری
جینا ریموندو، وزیر بازرگانی آمریکا، در ماه می به نکته مهمی اشاره کرد. به اعتقاد او خطرات ناشی از نرمافزار یا سختافزار چینی در خودروهای متصل آمریکا قابل چشمپوشی نیست. او با نگرانی این پرسش را مطرح کرد که اگر میلیونها خودرو متصل در جاده بهیکباره با اختلال نرمافزاری مواجه شوند، چه فاجعهای ممکن است رخ دهد.
جو بایدن در ماه فوریه، فرمان تحقیقات را صادر کرد تا مشخص شود آیا واردات خودروهای چینی تهدیدی برای امنیت ملی از نظر فناوری پیشرفته خودروهای متصل محسوب میشود یا خیر؟
بایدن پیشتر هشدار داده بود که سیل محصولات چینی ممکن است بازار آمریکا را درنوردد و امنیت ملی این کشور را به مخاطره اندازد.
رئیسجمهور آمریکا تاکید کرده است اجازه نخواهد داد این تهدید به واقعیت بپیوندد. طبق آخرین اخبار، وزارت بازرگانی فرصتی ۳۰روزه را برای عموم مردم فراهم کرده است تا پیش از نهایی شدن قوانین جدید، نظرات و پیشنهادهای خود را ارائه دهند.
شایان ذکر است که تقریبا تمامی خودروهای نوین امروزی به اینترنت متصل هستند و قابلیت تبادل داده با دنیای بیرون را دارا هستند.
وزارت بازرگانی آمریکا در طرحی جدید پیشنهاد میکند که از سال ۲۰۲۷، نرمافزارهای خاصی در خودروها ممنوع شوند و از سال ۲۰۲۹یا ۲۰۳۰، سختافزارهای مشخصی نیز از تولید کنار گذاشته شوند. این ممنوعیتها شامل قابلیتهایی مانند بلوتوث، ارتباط ماهوارهای و برخی فناوریهای بیسیم و همچنین خودروهای کاملا خودران خواهد بود.
بر اساس گزارش بلومبرگ، سخنگوی وزارت بازرگانی آمریکا اعلام کرد این وزراتخانه نگران ریسکهای امنیت ملی مرتبط با فناوریهای متصل در خودروهای متصل است. مقامات چینی در این باره، اظهارنظر نکردند.
منبع: دنیای خودرو