به گزارش خودرونامه، رنو خودروساز فرانسوی و دوست سابق خودروسازان ایرانی، این روزها یکی از سخت ترین دوران خود را می گذراند، تا آنجا که همین چند روز پیش اعلام شد ممکن است اثری از این شرکت باقی نماند.
آنچه رنو را گرفتار کرده، افت فروش ناشی از سقوط تقاضا است، چالشی که دلیل اصلی آن به شیوع ویروس عالمگیر کرونا مربوط می شود. مانند دیگر خودروسازان جهان، رنو نیز در پی جولان کرونا در جهان، با افت شدید تقاضا مواجه شد و طبعا فروشش به شدت کاهش یافت. علاوه بر آن، رنو مجبور شد مانند هم صنف های خود در سراسر دنیا، برخی خطوط تولیدش را در راستای رعایت طرح فاصله گذاری اجتماعی و کاهش شیوع ویروس کرونا تعطیل کند.
این دو اتفاق (افت تقاضا و تعطیلی خطوط تولید) سبب شد رنو بسیار متضرر شده و به قول وزیر مالی فرانسه در معرض نابودی قرار بگیرد. هرچند چالش ها و دردسرهای ناشی از شیوع ویروس کرونا، فقط دامنگیر رنو نبوده و دیگر خودروسازان جهان را نیز گرفتار کرده است، اما مشکل خودروساز فرانسوی اینجاست که کرونا برای این شرکت به اصطلاح قوز بالای قوز شد. در واقع رنو پیش از کرونا نیز دو بحران بزرگ را تجربه کرد، یکی ماجرای بازداشت مدیرعاملش کارلوس گوسن به اتهام فساد مالی و دیگری افت فروش در بازارهای جهانی که ایران نیز جزو آنها بود.
نوامبر 2018 بود که جهان خودروسازی با اعلام خبر دستگیری ابرمدیر صنعت خودرو جهان در شوکی بزرگ فرو رفت. کارلوس گوسن که مدیر ائتلاف بزرگ رنو-نیسان-میتسوبیشی بود، به سوء استفاده از قدرت و فساد مالی متهم و توسط پلیس ژاپن بازداشت شد. این ماجرا ضربه بزرگی به اعتبار رنو و شرکای ژاپنی اش وارد و سهام آنها را در بازارهای جهانی نزولی کرد. پس از این اتفاق شوک آور، رنو با افت فروش در بازارهای جهانی نیز مواجه و صورت های مالی این شرکت از زیان هنگفت آن طی سال گذشته میلادی و آن هم برای اولین بار در یک دهه گذشته، خبر دادند. در نهایت اما کرونا نیز از راه رسید و ضربه محکم تری بر پیکره رنو وارد کرد تا این خودروساز بزرگ اروپایی در یکی از بدترین و شکننده ترین دوران عمر خود قرار بگیرد. رنو حالا مجبور است در راستای صرفه جویی دو میلیارد یورویی در هزینه ها برای جبران زیان های وارده، برخی خطوط تولید خود را تعطیل و تعداد زیادی از کارگرانش را اخراج کند. آن طور که وزیر مالی فرانسه اعلام کرده، رنو برای عبور از بحران فعلی وامی پنج میلیارد یورویی نیاز دارد و دولت این کشور مشغول بررسی شرایط برای پرداخت آن به این خودروساز است. به گفته برونو لومیر، آینده رنو به شکلی جدی در خطر قرار دارد و ممکن است اثری از این شرکت باقی نماند.
اما در کنار همه مشکلاتی که رنو را به این نقطه تاریک رسانده، چالش از دست دادن بازار ایران را نیز نمی توان انکار کرد. رنو تا قبل از تحریم های آمریکا علیه خودروسازی ایران، بازار نسبتا بزرگی در این کشور داشت و حتی می خواست آن را به پایگاه صادراتی خود در خاورمیانه تبدیل کند. رنویی ها در پسابرجام، قراردادی بزرگ با ایرانی ها بستند و بنا شد این شرکت به صورت مستقل فعالیت کند. خودروساز فرانسوی به دنبال رشد تولید و عرضه محصولاتش در ایران بود و اگر تحریم از راه نمی رسید، حالا به بخشی از اهدافش رسیده بود. با این حال تحریم سبب شد رنو قید بازار ایران را بزند و در نتیجه یکی از اصلی ترین مراکز فروش محصولاتش را از دست بدهد. شاید اگر بازار ایران برای رنو باقی می ماند، این شرکت حالا گرفتاری های کمتری داشت و تا این حد با زیاندهی و افت فروش مواجه نمی شد.