با وجود آنکه استیضاح رییس جمهوری از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی منتفی است، طرح سوال از وی با امضای 196 نماینده تقدیم هیات رئیسه شد تا حسن روحانی احتمالا چندی دیگر پاسخگوی پرسش های اهالی بهارستان باشد. این در شرایطی است که گفته می شود یکی از پرسش های مدنظر مجلسی ها از رییس جمهوری، به "خودرو" مربوط می شود. به گفته یک منبع آگاه که نخواست نامش فاش شود، نمایندگان مجلس قصد دارند از رییس جمهوری بابت ضعف کیفی خودروهای داخلی سوال کنند. بر این اساس، گویا وزارت صنعت،معدن و تجارت از خودروسازان و همچنین شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران (تهیه کننده گزارش کیفی خودروها) خواسته تا مستنداتی را در مورد ارتقای کیفیت خودروهای داخلی آماده کرده و در اختیار دولت قرار دهند تا رییس جمهوری پاسخگوی پرسش نمایندگان باشد.
طرح سوال از رییس جمهوری بابت ضعف کیفی خودروهای تولید داخل اما در حالی است که در حال حاضر دغدغه اصلی مشتریان، قیمت خودرو و دور ماندن دست مصرف کنندگان واقعی از خودرو با نرخ کارخانه ای است. از همین رو به نظر می رسید پرسش خودرویی نمایندگان از رییس جمهوری، حول محور التهاب بازار خودرو باشد. در حال حاضر بازار خودرو بسیار آشفته و ملتهب شده و منحنی قیمت در آن پا به پای ارز و سکه و تورم انتظاری بالا می رود. شرایط به شکلی است که دلالی و واسطه گری در بازار خودرو بسیار رواج دارد و اختلاف بسیار زیاد بین نرخ کارخانه و بازار خودروها، سبب توزیع رانتی بزرگ در بازار شده است. در این اوضاع و احوال اما گویا نمایندگان ترجیح داده اند دست روی کیفیت خودروهای داخلی گذاشته و رییس جمهوری را بابت این موضوع بازخواست کنند. البته به نظر می رسد در صورت اجرا شدن طرح پرسش از رییس جمهوری، نمایندگان علاوه بر کیفیت، گریزی هم به قیمت و آشفتگی های بازار خودرو بزنند. اگر محور پرسش مجلسی ها، صرفا کیفیت باشد، رییس جمهوری احتمالا به آمار کیفی استناد خواهد کرد، آماری که روی کاغذ گزارشی از افت کیفیت خودروها ارائه نمی دهد. طبق گزارش هایی که شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران منتشر کرده، کیفیت کلی خودروها ثباتی نسبی را طی دو سالی که از تحریم می گذرد، به خود می بیند. البته با توجه به اینکه جزئیات کیفی خودروها منتشر نمی شود، نمی توان قضاوت دقیقی درباره افت و خیز کیفی محصولات خودروسازی کشور انجام داد. این در حالی است که با توجه به تحریم های سختگیرانه و قطع ارتباط با خودروسازان و تامین کنندگان معتبر دنیا، قطعات وارداتی از منابع فرعی تامین و به نظر می رسد از کیفیت پایین تری (نسبت به قطعات تامینی از منابع اصلی) برخوردارند. بنابراین احتمال اینکه در دوران تحریم، کیفیت خودروها به ویژه در بخش قطعات به کار رفته در آنها، پایین آمده باشد، منتفی نیست.
اما در صورتی که قیمت و التهابات بازار خودرو نیز جزو پرسش های نمایندگان مجلس از رییس جمهوری باشد، روحانی احتمالا از اقدامات دولت برای کنترل قیمت در کارخانه خواهد گفت. در حال حاضر شورای رقابت (به نوعی به نمایندگی از دولت) قیمت خودروهای داخلی را به صورت دستوری تعیین می کند و آنچه در بازار می گذرد، محصول صعود نرخ ارز و سکه و تورم انتظاری و ... است. این موارد البته بی ارتباط با تحریم نیست، چه آنکه کشور با کمبود منابع ارزی مواجه است و در نتیجه نرخ ارز روندی صعودی به خود گرفته و منحنی قیمت در دیگر بازارها از جمله خودرو را نیز بالا برده است. باید منتظر ماند و دید رییس جمهوری برای پاسخ به پرسش های خودرویی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، از اثرات تحریم در این ماجرا نیز خواهد گفت، یا اینکه تنها به ارائه آمار و ارقام کمی و کیفی بسنده خواهد کرد.
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست